Σημείωμα του Σκηνοθέτη

Σημείωμα του Σκηνοθέτη Νικόλα Σπανού

ΓΡΑΜΜΑ Σ’ ΈΝΑ ΦΙΛΟ

Ivanov AA, Δύο ημιτελή σχέδια-πορτρέτα του Nικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ, ακουαρέλα. 1840.

Αγαπητέ Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ, 

Φίλε Κόλια, μου επιτρέπεις θαρρώ να σε αποκαλώ φίλο• και πώς θα μπορούσα άλλωστε να μη νιώθω φίλος σου, όταν το ίδιο σου το έργο έχει στοιχειώσει τόσο πολύ τη ζωή μου και πόσο μάλλον τώρα που ετοιμαζόμαστε να ανεβάσουμε σε παράσταση το «Γάμο».

Ήθελα να σου γράψω αλλά μου πήρε πολλά χρόνια για να τελειώσω αυτό το γράμμα. Όμως ήρθε η κατάλληλη στιγμή. Μπορεί να σου φανεί αστείο, αλλά κάποτε αγόραζα τα βιβλία σου και τα άφηνα να σκονίζονται στη βιβλιοθήκη μου. Δίσταζα. Έβλεπα τη φωτογραφία σου στο οπισθόφυλλο με αυτό το στρογγυλό πρόσωπο , τα ίσια μαλλιά, το λεπτό μουστακάκι και τα σπινθηροβόλα σου μάτια να τρυπούν μέσα μου σαν να ‘σαι ένας γνωστός άγνωστος, να με κοιτούν με το ύφος ενός δανδή που δεν είναι δανδής, ενός μποέμ που δεν είναι μποέμ, ενός αριστοκράτη που δεν θέλει να είναι αριστοκράτης, ούτε διανοούμενος, ούτε καλλιτέχνης και δεν μπορούσα να σε κατατάξω πουθενά• αυτό ήταν που με τρόμαζε. 

Ώσπου κατάλαβα. Το κλικ έγινε όταν διάβασα τις «Πεθαμένες ψυχές» και ακολούθησαν όλα τα υπόλοιπα έργα σου. Το έργο σου με έκανε να βλέπω μέσα μου. Κόλια, φωνάζω δυνατά το όνομά σου, υποκλίνομαι στη μεγαλοφυΐα σου. Γνωρίζω ότι το δράμα λυτρώνει, το γέλιο ακόμα περισσότερο. Δεν ισχύει σε σένα, στο έργο σου αυτό που λένε, ότι αυτός που σε κάνει να κλαις θέλει το καλό σου, ενώ αυτός που σε κάνει να γελάς το κακό σου. Η ζωή δεν είναι ίδια πια για μένα. Βλέπω μέσα στο έργο σου το ασχημούλικο εγώ μου, ένα εγώ που φωνάζει διαρκώς και πασχίζει  όπως το βατραχάκι που πηδάει στον αέρα για να βγάλει φτερά και πέφτει στη διπλανή λιμνούλα. Φίλε Κόλια, είσαι άξιο τέκνο του Λοξία Απόλλωνα. Το βλέμμα σου, τώρα το γνωρίζω, είναι το βλέμμα ενός λοξού, ενός δια Χριστόν σαλού, γνωστή παράδοση στην πατρίδα σου. Τώρα γνωρίζω ότι και η «τρέλα» σου ακόμα ήταν το τελευταίο σου καταφύγιο για να μην τρελαθείς τελείως. Ήταν ο μόνος δρόμος να μπεις στον παράδεισο χωρίς διαβατήριο. Έδωσες γενναιόδωρα την αγάπη σου και τη χαρά σ’ έναν κόσμο που επιμένει να μη θέλει ν’ αλλάξει.

Να ξέρεις ότι θα φυλάμε πάντα ένα άδειο κάθισμα στο θέατρο, μην τυχόν θελήσεις να έρθεις, μην τυχόν αποφασίσεις να ρίξεις μια ματιά στα ανθρώπινα. Εμείς θα σε περιμένουμε στην παράσταση για να μοιραστούμε τον άρτον , τον οίνον και να δοξάσουμε το Θεό της αγάπης, της χαράς και της ελεύθερης βούλησης.

Παντοτινά δικός σου,  
Νικόλας Σπανός
24 Νοεμβρίου 2017

Η "Θεατρική Ομάδα του Νικόλα Σπανού" 

σας προσκαλεί να πέσετε στην παγίδα του "Γάμου" του Νικολάι Γκόγκολ  

Στο Θέατρο Ειλισσός από την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 

για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων,

Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 210 9214248 - 6944 301678 

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά


"Ο Γάμος" του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ 

ανέβηκε από τη "Θεατρική Ομάδα του Νικόλα Σπανού"  για πρώτη φορά 

στις 24 Νοεμβρίου 2017 

& έως τις 19 Ιανουαρίου 2018 δόθηκαν 22 παραστάσεις 

στο Θέατρο "Τεχνοχώρος Φάμπρικα". 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Γάμος

Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ